צבי טולקובסקי: חומרים נדירים

20.04.2023–23.06.2023

בתערוכה חומרים נדירים מוצג מבחר מתוך המכלול המגוון של ספרי האמן שיצר צבי טולקובסקי. טולקובסקי (1934), אמן רב־תחומי, שעבודותיו הוצגו במוזיאונים ובגלריות בישראל ובחו"ל, כיהן כפרופסור במחלקה לאמנות באקדמיה לאמנות ועיצוב “בצלאל” בירושלים במשך כ־50 שנה. עבודתו כאמן וכמורה תרמה רבות להתפתחות האמנות בישראל.

ספרי האמן הם אחד מביטויי היצירה האומנותית הייחודיים במפעל חייו העשיר והרב־גוני של טולקובסקי. המהות והשפה של יצירות אלו רוקמות חיים ומתקיימות במשולש אדם־עולם־ספר אמן. כל ספר וכל דף בספריו מורכבים משכבות של חומרים צפויים ובלתי צפויים, המגלמים וכורכים בחובם רמות תודעה שונות. נדידת התודעה מצטיירת אצל האמן כגורם חיוני לתהליך יצירה מוצלח; כמצב שמאפשר עיבוד מחדש של חומר דחוס, רובו ככולו רֶדי מֵייד, כהתחדשות של מציאות מפוברקת.
הווה מתמשך הוא הזמן שבו נוצר כל ספר מספריו של טולקובסקי, וכל ספר הוא גם המקום - זירת ההתרחשות של יצירה שהיא אינסופית ובו־בזמן גם חד-פעמית, ואין שנייה לה. לדבריו של האמן, יש להקפיד שספר האמן יישאר אחד וייחודי כאמצעי בעולם. מהספר אנו יוצאים ואליו אנו שבים; הדפים מתעדכנים בכל רגע נתון שבו האמן יושב בסטודיו ושוקד על ספריו. הספר הוא מרחב עבודה שבעצמו משמש לאמן גם כסטודיו מהבחינה הפיזית, המנטלית והרגשית. עבור טולקובסקי האמנות היא ממד נוסף להוכחה שאנחנו פה.

יצירותיו של טולקובסקי נמתחות על פני עשורים ומכילות חומרים נדירים ממקומות מוכרים. חומרים אלו הם כלי המשחק וּשְלל האפשרויות המשחקיות של האמן. באמצעותם של דימויים וחומרי גלם אקראיים, התערוכה מזמנת לצופים בה גישה לחומרים מחייו של האמן. 

טקסט ואוצרות:
מאיה ישראל
עוד קרדיט:
שם לדוגמה