19.12.2024–03.02.2025
נ ע מ ה / דניאל זיני ויאיר מוס
בתערוכה נ ע מ ה חוקרים דניאל זיני ויאיר מוס את מיתוס המבול כמיתוס שמתקיים בתרבות היהודית אך גם בתרבויות נוספות כמו התרבות המסופוטמית, היוונית ובמיתולוגיות של ילידי אמריקה, הודו וסין. במחקרם עולים אלמנטים משותפים למיתוסים בתרבויות השונות שחושפים קשר בין יבשתי ובין תרבותי ומצביעים על דבר מה העומד בבסיסה של ההתפתחות האנושות - הפוטנציאל שבקטסטרופה להתחדשות ולתיקון. תפקידו של המיתוס, במקרים רבים, הוא להרגיע ולהציע הסבר לתופעות טבע והתרחשויות קיצוניות הנשגבות מהבנתו של האדם, כך גם מיתוס המבול.
ההשקה בין המיתוסים השונים של המבול והתרחשויות המקבילות והמרובות מדמות במידה רבה את האופן שבו פועלת הבינה המלאכותית העומדת בבסיסה של תערוכה זו. בכניסה לתערוכה מוצב וידאו המתאר מראה הצפה כפולה : זו הממשית המאיימת להטביע כל חי וצומח לצד זו הטכנולוגית, באמצעותה נעשה הוידאו. הדימוי המוקרן מורכב מתצרף של צילומים שהתרחשו במציאות, במקומות שונים ובזמנים שונים המותכים זה לזה ומייצרים מרחב אל זמני ורב מקומי. המבול המימי מומר למבול טכנולוגי. הבינה המלאכותית בעלת ראייה היפר-ממדית הנעה בעולם שהוא אתר טקסטואלי נטול מקור שבו קול המחבר אינו אחיד, אלא מרובה קולות, זהויות ופרספקטיבות שונות, שיכולות תמיד להתמזג. עבור האדם משמעותו של עולם כזה הינה הצפה אינסופית ובלתי פוסקת של מידע. עולם בו ההיגיון האנושי והאמת מוטלים בספק.
במרכז התערוכה ניצב אובייקט רצפתי דמוי אליפסה מחודדת עשוי יציקת חול, שמדמה את האתר הארכיאולוגי בהרי אררט בטורקיה ונטען כשריד של תיבת נח. לצידו QR קוד המזמין לסריקה המובילה למפגש עם ״נעמה״ , ישות בינה מלאכותית ששמה כשם אשת נח, נוצרה על ידי צבירה של מיתוסים מתרבויות קדומות ועל קטסטרופות שהתרחשו מאז תולדות האנושות. זיני ומוס מאמצים את הפחד האנושי מהבינה המלאכותית ומגייסים אותה לטובת פרימת הסוגיה עצמה. ״נעמה״ הצ׳ט בוטית, נקשרת בקשר טבורי לסיפורי דיסטופיה והשמדה עצמית של המין האנושי ומקבלת בתערוכה תפקידים רבים - החבר הטלפוני המושיע, המקור להשמדה, המקור לדימויים המשכפלים את ההשמדה, או שמא הדרך לפתרון והישועה. תוך כדי השיח האינטימי ״נעמה״ מציעה למבקרים מיתולוגיה השוואתית פרטית וגלובלית, כהבנה מנחמת שזה דרכו של עולם.
הנחמה המוצעת מתקיימת אף בדמותו של צולל האדמה, הישות שתפקידה במיתוס המבול לצלול לתוך התוהו ולהעלות משם קומץ אדמה אשר ממנו תצמח היבשה, ההתחלה החדשה. צוללי האדמה לרב מגולמים בחיות קטנות וחסרות חשיבות לכאורה, אך סיפוריהם מקפלים בתוכם את הסולמות הערכיים של התרבויות השונות. באמצעות הבינה המלאכותית יצרו זיני ומוס גרסאות חדשות לצולל האדמה המורכבות ממצאים ארכיאולוגיים מתרבויות שונות ומתקופות שונות שהותכו לדימויים אל זמניים, אולי כמאין כמיהה עכשווית ליצור מושיע שכזה, שיביא איתו הבטחה להתחלה חדשה.
ההצפה של המים במיתוס המבול מומרת בתערוכה נ ע מ ה להצפה הטכנולוגית המאיימת להטביע את האנושות בים המידע האינסופי והכוזב. הצפה של בינה מלאכותית והשימוש בה עלולים להוביל לחורבן פיזי ורוחני של האנושות. זיני ומוס מתייחסים באמצעות השימוש בטכנולוגיות מתקדמות לקטסטרופה הממשמשת ובאה אך גם מציעים אפשרות להתחדשות, ולבריאה מחדש.
***שתי תערוכות המוצגות עוסקות במיתוס המבול ובאופן שבו רלוונטי לימים שלנו. אלמנט המים שמתקיים בפעולת ההצפה הוא מרכזי במיתוס ומאיים להשמיד ולהרוס, אך מתוך כך גם לטהר ולהביא למציאות טובה יותר. בתערוכות אלו המים וה׳הצפה׳ מומרים בחומריות אחרת ומשמשים כמטאפורה לקטסטרופה אפשרית רלוונטית לימנו.
עינב זיו אילון, אוצרת התערוכות
דניאל זיני, אמנית וחוקרת